ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

“Οπτικοακουαστικό ντοκουμέντο. Η ιστορία της Ευαγγελίας Κουτσαντώνη – Αϊβάζογλου που έχασε 23 άρρενες συγγενείς στην Μικρασιατική Καταστροφή“.

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Πολύτιμη βοήθεια για την τεκμηρίωση του αρχείου, από τον καθηγητή Ανδρέα Καστάνη


Συναντηθήκαμε μαζί του στη Σχολή Ευελπίδων αναζητώντας τα ίχνη όχι μόνο του Κ. Καλλάρη και των γιών του αλλά και στρατιωτικών προσώπων που είχαν στενή σχέση με την οικογένεια, όπως ο Κωνσταντίνος Νίδερ, ο Ριχάρδος Καραμαλίκης, ο Νικόλας Δελαγραμμάτικας.

Οι γνώσεις του για την τεκμηρίωση ντοκουμέντων, του Αρχείου Καλλάρη είναι πολύτιμες 

Ο Ανδρέας Καστάνης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων
Πραγματοποίησε τις εγκύκλιες σπουδές του στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων έλαβε το πτυχίο του Μαθηματικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Κολέγιο Άμυνας της Ρουμανία, καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Ιndianapolis των Η.Π.Α. σε θέματα που αφορούν τις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική.

Φοίτησε επίσης στη Σχολή Πυροβολικού, σε Σχολή Αεράμυνας των Η.Π.Α., στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου και άλλες
Εκλέχτηκε ομόφωνα Αναπληρωτής Καθηγητής Στρατιωτικής Ιστορίας. Διδάσκει το μάθημα της Στρατιωτικής Ιστορίας στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Έχει επίσης διδάξει τη διδακτική των στρατιωτικών επιχειρήσεων, της πολεμικής τέχνης, της στρατιωτικής γεωγραφίας, το μάθημα της γεωπολιτικής της Τουρκίας και της Ελλάδος κ.ά. 

Συμμετείχε σε οργανωτικές και επιστημονικές επιτροπές, στη διαμόρφωση και διδασκαλία της ύλης μαθημάτων κ.ά.

 Έχει διατελέσει σύμβουλος στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΑΣΕ (Βιέννη) για θέματα Ευρωπαϊκής Ασφάλειας.
 Έχει εργαστεί για την ιστορική τεκμηρίωση των εκθεμάτων και αξιολόγηση των προσφερομένων κειμηλίων του Μουσείου της Στρατιωτικής Σχολής των Ευελπίδων και έχει οργανώσει τη μόνιμη έκθεση ιστορικών φωτογραφιών.
 Έχει συμμετάσχει ως επικεφαλής σε ερευνητικά προγράμματα, οργάνωσε ή συνδιοργάνωσε σειρά σεμιναρίων και έχει δώσει πλήθος συνεντεύξεων και διαλέξεων σε θέματα σχετικά με τα γνωστικά του αντικείμενα.
 Έχει δημοσιευθεί πλήθος μονογραφιών, πολλές ετεροαναφορές στην επιστημονική βιβλιογραφία και έχουν παρουσιαστεί σημαντικές βιβλιοκρισίες
Για το έργο του έχουν δημοσιευθεί εκθέσεις που εξαίρουν το ήθος, τις γνώσεις και την εργατικότητά του από έγκριτες προσωπικότητες της Ελλάδος και του εξωτερικού

 Μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, της Μαθηματικής Εταιρεία, της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας
Αντιπρόεδρος του Συλλόγου των μελών ΔΕΠ.
Έχει διατελέσει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στην κίνηση "Νέα Πορεία"

Μονογραφίες- Βιβλία
1. Η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων κατά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της 1828-1834 (Εκδ. Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα, 2000). (Διδακτορική Διατριβή).


2. Εύελπις (Παρουσίαση της Ιστορίας της Σχολής Ευελπίδων φωτογραφικά, ύστερα από ερευνητική εργασία στα αρχεία των ιστορικών φωτογραφικών αρχείων και ερμηνεία των διαταγμάτων περί στολών. Εκδόθηκε σε συνεργασία με τον γραφίστα Γιάννη Μυλωνά, ο οποίος επιμελήθηκε τα σχέδια των ιστορικών στολών) Η συγγραφή και η επιστημονική έρευνα έγινε κατόπιν εντολής της στρατιωτικής υπηρεσία.

3. Στρατιωτική Ιστορία, μονογραφία, εκδ ΣΣΕ, 2008

4. Η ιστορική πορεία ενός θεσμού, Νομαρχία Πειραιά, όμιλος εκδοτικών επιχειρήσεων, Πειραιάς, 2005. (Η μονογραφία γράφτηκε σε συνεργασία με άλλους συγγραφείς. Επιμελήθηκα επιστημονικά το όλο έργο). Κρίθηκε από επιστημονική επιτροπή της Νομαρχίας Πειραιά.

5. Κηφισιά. Όψεις της Ιστορίας της πόλης και του Δήμου. Αρχειακά Τεκμήρια, Αθήνα, 2005. Κρίθηκε από ειδική επιστημονική επιτροπή του δήμου Κηφισιάς.

6. Χαλάνδρι, Συνάντηση με το Χτες, εκδ Δήμου Χαλανδρίου, Χαλάνδρι, 2010. Το βιβλίο εκδόθηκε μετά από θετική κρίση της επιστημονικής επιτροπής του δήμου Χαλανδρίου.

7. Η Ιστορία του Α΄ Σώματος Στρατού, εκδ ΣΣΕ, Αθήνα, 2010

8. The area of application of Confidence and Security building Measures the Exclusive zone of Turkey. Μεταπτυχιακή Εργασία

9. Caracterul de exeptie al zonei geostrategice est- mediteraneene in contextual masurilor de sporire a increderii si securitatii adoptate in cadrul OSCE (στα Ρουμανικά) Βουκουρέστι, 2001

10. Το Λεύκωμα Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων 1828-1991, έκδ Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Φεβρουάριος 1991

11. Στρατιωτική Ιστορία. Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος. Ανάλυση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Μακεδονία.

 Παρουσίαση του Βιβλίου 

 12. Στρατιωτική Ιστορία: Πτυχές του Ελληνικού Στρατού. Εξελίξεις του 19ου αιώνα που επηρέασαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Υπό έκδοση
1. Το Ελληνικό Πυροβολικό. Από την Επανάσταση του 1821 έως σήμερα.
3. Η διδασκαλία της Παραστατικής Γεωμετρίας στην Ελλάδα τον 19ο Αιώνα.
4. Επιχειρήσεις Αεράμυνας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου