ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

“Οπτικοακουαστικό ντοκουμέντο. Η ιστορία της Ευαγγελίας Κουτσαντώνη – Αϊβάζογλου που έχασε 23 άρρενες συγγενείς στην Μικρασιατική Καταστροφή“.

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Οι απόγονοι της οικογένειας Καλλάρη στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωηση των Γιαννιτσών


Η ενασχόληση με το Αρχείο Καλλάρη μας έδωσε τη δυνατότητα να εντοπίσουμε και να συναντηθούμε με την οικογένεια Κατσίνη που φρόντιζε μέχρι τη τελευταία ημέρα τη Χρυσηίδα Καλλάρη, σύζυγο του Σίμου Κατσίνη, αλλά και με τις κκ Μαρία και Βάνα Καλλάρη που είναι εγγονές, του αδερφού του Στρατηγού Καλλάρη.

Οι Αείμνηστοι Χρυσηίδα Καλλάρη και Κωνσταντίνος Κατσίνης
Με τη δική τους βοήθεια και συμβολή συγκεντρώσαμε και συγκεντρώνουμε κειμήλια, τεκμήρια και επιστολές που αφορούν στην ιστορία της Ελλάδας από το 1812 μέχρι και την μεταπολίτευση.

Το υλικό δημοσιοποιείται σταδιακά και θέλουμε να πιστεύουμε ότι φωτίζει πτυχές των γεγονότων.
Φορείς ιδιώτες και απόγονοι και άλλων ιστορικών προσώπων επικοινωνούν μαζί μας και έτσι η έρευνα διευρύνεται.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνονται στη Μακεδονία τη Θράκη και την ήπειρο, το Αρχείο Καλλάρη και τα πρόσωπα που συμμετέχουν στην προσπάθεια, καλούνται να συμβάλλουν σε εκθέσεις, ομιλίες και εκδηλώσεις.

Η Μαρία και η Βάνα Καλλάρη ταξίδεψαν στο Νομό Πέλλας ως προσκελημένες του δήμου Γιαννιτσών όπου τιμήθηκαν οι απόγονοι αγωνιστών.

Η Μαρία, σε μια μικρή παράγραφο, συνόψισε τις εντυπώσεις του ταξιδιού.
Ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν επέτρεψαν την κ. Αναστασία Κατσίνη να κάνει το ίδιο ταξίδι.
Χαιρέτησε τις εκδηλώσεις με μια μικρή επιστολή.

Νατάσα Μποζίνη


Η Μαρία Καλλάρη
<Ειχα την τυχη να ειμαι στα Γιαννιτσα 19 και 20 Οκτωβρίου, και να γιορτάσω με τους Μακεδόνες την επετειο των 100 χρονων απο την σπουδαια μαχη των Γιαννιτσων το 1912.
 
Οι εκδηλωσεις μνημης ηταν εξαιρετικα οργανωμένες με πρωταγωνιστες τα παιδια που τραγούδησαν, χόρεψαν, παρήλασαν για τη Μακεδονία και μας συγκίνησαν με τον εθουσιασμο και την περηφάνεια τους.
 
Ο κ. Παπαλαζάρου μας συγκίνησε ολους αναφερόμενος στις ομιλιες του, κατασυγκινημένος και ο ιδιος, σε προσωπικότητες που σημάδεψαν τη μαχη με τον ηρωικο τους θάνατο ή την εμπνευσμένη τους διοίκηση.


Ηταν παρουσα η 2η Μεραρχία, η"σιδηρα μεραρχια" των Βαλκανικων Πολέμων με βαρύνοντα ρολο στην μαχη των Γιαννιτσων, με τον σημερινο Διοικητη της και τους επιτελεις της, που μας μετέφεραν στο τοπο της μαχης με την λεπτομερη περιγραφη της. 
  
Ηταν ο Αρχιεπίσκοπος που πολυ ευστοχα ζητησε να γινη"μετάγγιση απο την Μακεδονία στην Αθήνα", ηταν παρόντες ολοι οι πολιτειακοι παράγοντες, ηταν κόσμος που έκλαιγε και χειροκροτούσε.
 

Τους ευχαριστω ολους, γιατι στις δυο αυτες μερες ζήσαμε την Ελλάδα που αγαπάμε, που υπάρχει και πορεύεται χωρις να ξεχνα, με ανθρώπους και κυρίως νέους που είναι περήφανοι για τη γη τους, για το παρελθον τους και την ιστορία τους. >

 
 
 
Η οικογένεια Κατσίνη 
Χαλάνδρι 15 Οκτωβρίου 2012
Προς: Τον κ. Δήμαρχο Πέλλας
κ. Γρηγόριο Στάμκο
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Τα παιδιά μου κι εγώ σας ευχαριστούμε θερμά για την ιδιαίτερη τιμή και χαρά που μας δίνετε με την πρόσκλησή σας να παρευρεθούμε στην επετειακή εκδήλωση για την απελευθέρωση της πόλης των Γιαννιτσών.
Νιώθουμε εθνική περηφάνια και συγκίνηση, γιατί σε αυτόν τον Αγώνα πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε ο στρατηγός Κωνσταντίνος Καλλάρης, του οποίου την κόρη, αείμνηστη Χρυσηίδα, γνωρίσαμε οικογενειακά και ζήσαμε μαζί μέχρι τις τελευταίες στιγμές της ζωής της. (Ο σύζυγός της Συμεών Κατσίνης ήταν θείος του συζύγου μου.)
Μέσα απ’ αυτή τη συγγενική σχέση, τις εξιστορήσεις της και την αγωνία της να δωρίσει σε φορείς και μουσεία τα κειμήλια της οικογένειας, μάθαμε για το ήθος της προσωπικότητας του Κωνσταντίνου Καλλάρη, που αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή υπηρετώντας τα ιδανικά της ελευθερίας, της τιμής, της αξιοπρέπειας και της κρατικής νομιμότητας.
Μέχρι το τέλος της ζωής της η αείμνηστη Χρυσηίδα Καλλάρη μεριμνούσε για τη δημοσιοποίηση του πολύτιμου ιστορικού αρχείου της οικογένειας. Συμπαραστάτες της ο ιστορικός και συγγραφέας Απόστολος Παπαγιαννόπουλος και η δημοσιογράφος, με καταγωγή από την Πέλλα, Νατάσα Μποζίνη, η οποία μας έφερε και σε επαφή. Αυτό το ηθικό χρέος συνεχίσαμε κι εμείς, μετά την απώλειά της, με τους ίδιους ανθρώπους και με αποτέλεσμα τα ιστορικά κειμήλια της οικογένειας να εκτίθενται στο Πολεμικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Οικογένεια Κατσίνη
Θα θέλαμε πολύ να είμαστε κοντά σας αυτή την επετειακή μέρα την τόσο σημαντική για όλους τους Έλληνες. Όμως, δυστυχώς, για λόγους ανώτερους της θέλησής μου (λόγους υγείας) δε θα μπορέσω να παρευρεθώ.

Δεχτείτε τα θερμά μας συγχαρητήρια, μπορείτε να αναγνώσετε αυτά τα λίγα λόγια μαζί με την ευχή μας να τιμάτε πάντοτε δυναμικά τους Αγωνιστές της ελευθερίας που αναμφισβήτητα αποτελούν φωτεινά παραδείγματα για μίμηση στις νεότερες γενιές.
 
Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Αναστασία, Γεώργιος και Αδαμαντία Κατσίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου