ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

“Οπτικοακουαστικό ντοκουμέντο. Η ιστορία της Ευαγγελίας Κουτσαντώνη – Αϊβάζογλου που έχασε 23 άρρενες συγγενείς στην Μικρασιατική Καταστροφή“.

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ1912 : Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ! …

(Του Α. Παπαγιαννόπουλου)

Στις 26 Οκτωβρίου 1912  η Θεσσαλονίκη , η πόλη που ίδρυσε ο βασιλιάς της Μακεδονίας Κάσσανδρος το 315 π.Χ. ως πρωτεύουσα του Μακεδονικού βασιλείου , μετά από μία μακρά σκοτεινή περίοδο σκλαβιάς και υποτέλειας στους Τούρκους διάρκειας 482 χρόνων , επανέρχεται και ενσωματώνεται στον εθνικό κορμό , γεγονός που χαιρετίστηκε με χαρά , συγκίνηση και εθνικό ενθουσιασμό από τους ΄Ελληνες κατοίκους της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας .

Αργά το βράδυ Ελληνική Επιτροπή με επικεφαλείς- πληρεξούσιους του διαδόχου και αρχιστρατήγου Κωνσταντίνου τους αξιωματικούς Βίκτωρα Δούσμανη και Ιωάννη Μεταξά έφτασαν στο Διοικητήριο μεταφέροντας την οριστική πρόταση εκ μέρους του διαδόχου στον Τούρκο αρχιστράτηγο Χασάν Ταξίν Πασά για να διατυπωθεί αμέσως στη συνέχεια το κείμενο του σχετικού Πρωτοκόλλου Παράδοσης της πόλης της Θεσσαλονίκης στον Ελληνικό στρατό .

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Ο Ρόλος του Καλλάρη στη στροφή της Στρατιάς προς τη Θεσσαλονίκη

(Του καθηγητή και συγγραφέα Διονύση Μοσχόπουλου)

"Μετά την μάχη του Σαραντάπορου στο Γενικό Στρατηγείο είχαν διατυπωθεί προβληματισμοί για την πορεία του στρατεύματος, εάν δηλαδή θα έπρεπε να κατευθυνθεί προς το Μοναστήρι ή προς την Θεσσαλονίκη.
 Οι προβληματισμοί αυτοί που λίγο αργότερα έλαβαν την μορφή αντίθεσης μεταξύ κυβέρνησης και Γενικού Στρατηγείου, σχετικά με την κατεύθυνση του στρατεύματος, στηρίζονταν σε διαφορετικές αντιλήψεις σχετικά με την διεξαγωγή του πολέμου.
Το μεν Γενικό Στρατηγείο με βάση στρατηγικές αντιλήψεις υποστήριζε ότι στόχος είναι η συντριβή του εχθρού και για τον λόγο αυτό το στράτευμα θα έπρεπε να κατευθυνθεί προς το Μοναστήρι.
Αντίθετα η κυβέρνηση δίνοντας προτεραιότητα στην πολιτική διεξαγωγή του πολέμου υποστήριζε ότι το στράτευμα θα έπρεπε να κατευθυνθεί προς την Θεσσαλονίκη. Υπήρχε ωστόσο ασάφεια σχετικά με την κατεύθυνση του υποχωρούντος εχθρού.
Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή ο Καλλάρης δίνει διαταγή αναγνωρίσεως για την βατότητα των ημιονικών οδών στον υπίλαρχο Γ. Σκανδάλη, ο οποίος και του αναφέρει ότι ο εχθρός υποχωρεί προς τη Βέροια, δηλαδή προς την κατεύθυνση της Θεσσαλονίκης.

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Άγνωστα Ντοκουμέντα του Αρχείου Καλλάρη στη ΄΄Βεργίνα Τηλεόραση΄΄


Αδημοσίευτες επιστολές που περιγράφουν τις πρώτες ώρες της ελεύθερης Θεσσαλονίκης το 1912, ηχογραφημένα και φωτογραφικά ντοκουμέντα από τους πρωταγωνιστές που έδρασαν και επέδρασαν στα ιστορικά γεγονότα από το1821 εως τη μεταπολίτευση και προέρχονται από το ΄΄ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΛΑΡΗ΄΄ είναι μεταξύ του υλικού που θα παρουσιαστεί στην εκμπομπή ΄΄Τα Λέμε΄΄ της ΄΄Βεργίνα Τηλεόραση΄΄ την Πέμπτη 23-10-2014 και στις 10.30πμ

Η Χριστίνα Τσόρμπα φιλοξενεί στο στούντιο της εκπομπής, τη δημοσιογράφο και ιστορική ερευνήτρια Νατάσα Μποζίνη που επί χρόνια μελετά, διασταυρώνει και δημοσιοποιεί, τα ντοκουμέντα που αρχικά της εμπιστεύθηκαν οι τελευταίοι απόγονοι του Στρατηγού Κωνσταντίνου Καλλάρη και εμπλουτίζονται διαρκώς με νέο υλικό, από απογόνους άλλων ιστορικών οικογενειών της Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια της εκμπομπής, μεταξύ άλλων θα δημοσιοποιηθούν:

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

‎19-20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1912 : ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ



(Του Α.Παπαγιαννόπουλου)

 Μετά τη νίκη του Ελληνικού στρατού στο Σαραντάπορο , η επόμενη μεγάλη πολεμική αναμέτρηση μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων έλαβε χώρα στα Γιαννιτσά , περιοχή που περικλείεται από το όρος Πάϊκο από Βορρά , τους ποταμούς Λουδίας και Αξιός από Ανατολάς , τον ποταμό Αλιάκμονας από Νότο και Δυτικά από το όρος Βέρμιο .
ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΛΑΡΗ
 Την επιχείρηση ανέλαβαν οι Μεραρχίες ΙΙ , ΙΙΙ , ΙV και VI οι οποίες το πρωϊ της 19ης Οκτωβρίου 1912 κινήθηκαν παράλληλα προς την περιοχή έξω από τα Γιαννιτσά όπου είχαν οχυρωθεί οι Τούρκοι με μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις και ισχυρό πυροβολικό προκειμένου να ανακόψουν την πορεία του Ελληνικού στρατού προς τη Θεσσαλονίκη .

 Η σύγκρουση υπήρξε σφοδρή και πολυαίμακτη και την πρώτη ημέρα οι ελληνικές δυνάμεις...
κατόρθωσαν να καταλάβουν μόνο μερικά σημεία της τουρκικής περιοχής .

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ 2014-2015' του ΄΄Ελεύθερου Πανεπιστήμιου" του Δήμου Κηφισιάς

Ξεκινά στις 10 Οκτωβρίου -για 7η χρονιά- το Σεμινάριο Σύγχρονης Ιστορίας στο πλαίσιο του 'Ελεύθερου Πανεπιστήμιου" του Δήμου Κηφισιάς: Έπαυλη Δροσίνη-Βιβλιοθήκη Δήμου, Οδός Αγίων Θεοδώρων και Κυριακού..

Το Α’ μέρος του προγράμματος περιλαμβάνει τις εισηγήσεις που θα γίνουν από Οκτώβριο έως και Δεκέμβριο. (Οι συναντήσεις γίνονται κάθε δεύτερη Παρασκευή 6-8 μ.μ.)




ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (2014-2015)

Α’ Μέρος
10 Οκτωβρίου 2014: Βλάσης Αγτζίδης, «Περιγράφοντας τους άξονες του Σεμιναρίου»
Άννα Φαλτάιτς, «Η Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή μέσα από τις σημειώσεις και τα άρθρα του δημοσιογράφου Κ. Φαλτάιτς»

24 Οκτωβρίου: Μάριος Ευρυβιάδης, «Η γεωστρατηγική σημασία της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής μεταπολεμικά»

7 Νοεμβρίου, Νίκος Ουζούνογλου, «Η μεθοδολογία ενός ακραίου εθνικισμού» με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Φουάτ Ντουντάρ για την οργάνωση των εθνικών εκκαθαρίσεων από τους Νεότουρκους

21 Νοεμβρίου, Λία Βαλάτα-Τσιάμα, «Η Κηφισιά ως τόπος εγκατάστασης των προσφύγων του πρώτου διωγμού στη Μικρά Ασία (1914-1918)»

5 Δεκεμβρίου: Χρύσα Κουσελά, «Η παρουσίαση της Μικρασιατικής Καταστροφής μέσα από τον κινηματογράφο. Κάποιες πρώτες σκέψεις...»

19 Δεκεμβρίου: Νάσος Παπαϊωάννου, «Η ΕθνικήΠολιτιφυλακή και η δράση της στις συνοικίες της Αθήνας» Αφιέρωμα στα Δεκεμβριανά του 1944

http://kars1918.wordpress.com/2014/09/28/seminar-2014-2015/