ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

“Οπτικοακουαστικό ντοκουμέντο. Η ιστορία της Ευαγγελίας Κουτσαντώνη – Αϊβάζογλου που έχασε 23 άρρενες συγγενείς στην Μικρασιατική Καταστροφή“.

Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Ο Στρατηγός Joseph Paul Eydoux

 Του Ανδρέα Καστάνη Αν. Καθηγητή Ιστορίας Σχολής Ευελπίδων

Γεννήθηκε το 1861. Φοίτησε στη γαλλική στρατιωτική σχολή Saint Syr, από την οποία αποφοίτησε το 1882. Μετά το κίνημα του στρατιωτικού συνδέσμου ανέλαβε αρχηγός της γαλλικής αποστολής οργάνωσης του Ελληνικού Στρατού.

Το 1914 ανακλήθηκε στη Γαλλία όπου ανέλαβε ως αντιστράτηγος στρατιωτικός διοικητής της Lille (Λίλης). Ένας γιος του στρατηγού παντρεύτηκε τη Μαρία Παπαδιαμαντοπούλου, κόρη του στρατηγού Ι. Παπαδιαμαντόπουλου και αδελφή του ποιητή Jean Μoreas (Ιωαν. Παπαδιαμαντόπουλου). Σκοτώθηκε λίγο αργότερα (1917) σε τροχαίο δυστύχημα.


Γαλλική Στρατιωτική Αποστολή η οποία κλήθηκε από το κίνημα του 1909. Επικεφαλής ο Στρατηγός Joseph Paul Eydoux.

Υπηρεσίες που ανέλαβαν τα μέλη της Γαλλικής Αποστολής στον Ελληνικό Στρατό
Στρατηγός Joseph Paul Eydoux, ο οποίος ασχολήθηκε με τη διοίκηση, την εκπαίδευση και την οργάνωση του στρατού. Αργότερα το 1911 ανέλαβε τη διοίκηση των μεραρχιών και την εποπτεία των στρατιωτικών σχολών και καταστημάτων.

Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Ιωάννης Βελισσαρίου

Του Ανδρέα Καστάνη Αν. Καθηγητή Ιστορίας Σχολής Ευελπίδων


Ο Ιωάννης Βελισσαρίου (1861 - 1913). Ο πατέρας του ήταν εύπορος κτηματίας και είχε μεταναστεύσει στη Ρουμανία από την Κύμη Εύβοιας.

 Κατετάγη στον Στρατό ως κληρωτός. Κατά τη διάρκεια της θητείας του προήχθη, ως εθελοντής, στον βαθμό του δεκανέα. Το 1884, κατατάχθηκε κατόπιν εξετάσεων εισήχθη στη Στρατιωτικής Σχολής Υπαξιωματικών (ΣΣΥ), από την οποία αποφοίτησε στις 7 Οκτωβρίου 1887 ως ανθυπολοχαγός πεζικού.

Διακρίθηκε ιδιαίτερα στη Μάχη του Μπιζανίου όπου υπό τις διαταγές του αντισυνταγματάρχη Διονυσίου παπαδοπούλου (διοικητή του 1ου Συντάγματος Ευζώνων) συνέβαλε μαζί με τον ταγματάρχη Ιατρίδη στην πτώση της πόλης των Ιωαννίνων. Σκοτώθηκε στη Μάχη της Κρέσνας τις τελευταίες ημέρες του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου.

Το σχέδιο είναι της Θάλειας Φλώρας Καραβία μαθήτρια του Γύζη Βώκου Ιακωβίδη και Azbe. Ακολουθεί τον Ελληνικό Στρατό στον Α Βαλκανικό Πόλεμο στην Μακεδονία και Ηπειρο.